Verwachting

Gepubliceerd op 7 mei 2019 om 18:52

Grote verwachting, kleine verwachting, geen verwachting?

Gisteren sprak ik met iemand over verwachtingen. Ik mocht mijn verwachting uitspreken. En ook al dacht ik dat ik een bescheiden verwachting had, ik had namelijk al behoorlijk bijgeschaafd, bleek mijn verwachting totaal niet realistisch.
Ja en dan? Nou gisteren nog niet zoveel. Maar toen werd ik vanochtend wakker met iets van een steen in mijn maag. Want het raakt me persoonlijk en het verandert iets aan de toekomst. Het eerste waar ik aan dacht was dat ik mijn verwachting moest bijschaven. Omdat ik vanochtend nog een gesprek had met hetzelfde onderwerp, dacht ik nog: ik wacht het nog wel even af. Misschien valt het wel mee. Maar tijdens dat gesprek werd bevestigd dat ik inderdaad iets verwacht dat niet waargemaakt kan worden.
En daar baal ik echt heel erg van. Veel erger dan dat ik 'verwachtte'. Want hoe kan ik nou mijn verwachting nog kleiner maken? Dan blijft er in mijn belevenis niets over, nou ja behalve angst, angst voor wat er dan komt als er niets te verwachten is. En terwijl ik daar over nadenk, denk ik ook weer aan Lama Michel , maar ook aan Antoon Verwer, de workshopleider, vertelden dat het opzeggen van een mantra afleidend werkt en hen helpt om je angst af te leiden.
Ik ben er de hele dag mee bezig geweest, ik heb er van alles bij gevoeld. Vooral minder leuk, maar ik heb net m'n laatste kopje frambozen-mint thee ingeschonken, even diep adem gehaald en luidkeels meegezongen met de muziek en eerlijk gezegd voel ik me al een stuk beter. Eigenlijk is het net als met het weer. Ik schenk geen aandacht aan de weersverwachting ik laat me iedere dag verrassen door het weer. En zo laat ik mijn verwachting in deze ook maar helemaal los. Dan kan morgen zomaar meevallen.

Wat doe jij als je verwachting niet uitkomt? Kan jij je verwachtingen makkelijk loslaten?

Reactie plaatsen

Reacties

Angelique
5 jaar geleden

Wat leuk het leven is als het weer, je kunt je het redelijk voorspellen maar soms klopt er geen greet van, moet je schuilen voor de regen of kun je ineens onverwacht het terras op.

Humor staat ook tegenover angst, voor mij helpt grapjes maken met mensen, serieus gesprek ook, mediteren en een lieve vriendin zei: wandelen in de natuur geleid emoties zoals ijzer elektriciteit geleid. Op de moeilijkste momenten ga ik een rondje lopen in de buurt, probeer om mij heen te kijken (panorama view, er is altijd meer dan alleen waar je angst voor hebt of over denkt) mijn mantra: verzet je zinnen, verzin je zetten, dit werkt niet, wat werkt wel?

Ik voel me altijd sterker als ik thuis kom, elke keer weer. Maar dat ben ik. 😉

Essie
5 jaar geleden

Misschien werkt een mantra die los staat van wat je voelt. Bijvoorbeeld in het Bhoedisme zeggen ze sommige mantra's wel 108x achter elkaar op. Het kan bijvoorbeeld een mooie quote zijn die je heel mooi vind. "verzet je zinnen, verzin je zetten" klinkt misschien te veel als een opdracht. Dat werkt bij mij ook niet.