Praatjesmaken

Gepubliceerd op 16 februari 2021 om 08:57

In mijn eerdere blog gaf ik aan dat de ABCD filosofie mij op zoveel vlakken raakt. Ook al is deze training vooral gericht op het bouwen vanuit de kracht van bewoners en buurten, spreekt de manier van denken en werken mij ook heel erg aan op wie ik ben en wie ik wil zijn. Maar vooral op wat ik kan. 

Voor hen die mij goed kennen weten dat ik best goed ben in overzicht creëren, maar niet altijd voor mijzelf. :) Dat blijft een 'uitdaging'. Voor mijzelf lukt het vaak niet om klein te denken. Als ik iets wil aanpakken dan moet het groot zijn. Dan maak ik plannen die zo op het eerste gezicht heel haalbaar lijken en voor een ander wellicht ook zijn. Maar niet voor mij... op dat moment. 

Mijn enige voornemen voor dit jaar is om mijn ideeën over hoe het zou moeten zijn los te laten zodat ik vrij ben om ja te zeggen tegen hoe het nu is. En met het inzoomen en kleiner maken is het ook best goed gelukt om ja te zeggen tegen hoe het is. Ook al werd ik weer even verleid om te kijken naar wat er volgens mij had moeten zijn kon ik al snel de knop om zetten en gaf dat wat is echt een goed gevoel. 

Zo werkt het ook in een buurt stel ik me zo voor. Je kan de aandacht leggen op dat wat er zou moeten zijn maar niet is. En dan wringen we ons in allerlei bochten om bewoners te 'motiveren' ons te helpen ons plan uit te werken, het plan dat wij hebben ontworpen om het voor hen beter te maken. Maar als je met bewoners in gesprek gaat en vraagt naar wat zij voor de buurt in gedachten hebben zie je dat zij zelf vaak al gedachten en voornemens hebben of zelfs al iets doen. Maar wat dan vaak mist is het podium dat het zichtbaar maakt waardoor de verbinding wellicht uitblijft.  

Mijn missie is dus niet iets organiseren voor de wijk om verbinding te creëren, mijn volgende stap is om zoveel mogelijk praatjes te maken met bewoners om samen met hen te kijken naar wat zij in gedachten hebben voor de buurt waar zij wonen, een podium te bieden voor hun ideeën, kracht en acties zodat ik hen samen kan brengen met hen die hierin kunnen faciliteren waar nodig.   
Ik word al helemaal enthousiast van de zachte atlas die hierdoor zichtbaar wordt, in vakterm noemen we dat ook wel Sociale Kaart. Maar hoe veel leuker is zo'n 'zachte atlas' waar niet alleen de kracht van de professionals zichtbaar is, maar de kracht vooral de kracht van de bewoners in een wijk...   ik ben benieuwd hoe de zachte atlas van de wijk waar in ik woon en van de wijk waarin ik werk  eruit zou zien. 


De training die ik volg is volgens de ABCD filosofie: Asset Based Community Development door LSA bewoners