#365DAGENFOCUS

Er zijn van die periodes in het leven dat stilstaan in het moment niet in de agenda staat. Bewust of onbewust maken wij er geen tijd voor vrij. Tot er ineens het moment is dat je je niet meer jezelf voelt. De eerste keer dat je je dat realiseert is het spannendst, vaak is de uitdaging dan te ontdekken wie je dan eigenlijk bent. En dat kan het begin zijn van een interessante reis. Sommige kiezen er voor om niets meer te doen dan alleen stilstaan tot het gevoel er weer is dat men verder kan. Andere kiezen ervoor om die reis wel te maken. We hebben allemaal onze eigen gedachten over hoe wij ons willen voelen in het leven en hoe wij dat bereiken. Als het werkt, werkt het.  

Een paar jaar terug ging ik in retraite. Een ervaring om nooit te vergeten. Op een berg in Italië in een boedhistisch meditatiecentrum. De meditatiesessies werden begeleid door een sjamaan met klankschalen, trommels, regen en zanggeluiden. Ook al waren we daar met een groep van 16 (toevallig) vrouwen, we kwamen daar allemaal met ons eigen leerdoel. Ik kan me mijn precieze leerdoel niet meer voor de geest halen maar gezien mijn zoektocht naar rust in m'n hoofd zal dat vast een onderdeel zijn geweest. 

Het was dan ook net voor deze retraite dat ik me voornam om #365dagen met focus te leven. Geen makkelijke opgave. Met een hoofd dat altijd vol is, alles meekrijgt van wat er om me heen gebeurt en op m'n schouders duwt werd de focus vooral een extra last. Daarin had ik mezelf opgelegd dat ik iedere dag een blog ging schrijven. Niet haalbaar. En dus faalde ik voor mijn gevoel. 

Ik legde de focus even stil, althans het delen van de focus. Ik probeerde in mijn agenda momenten te plannen om bewust te leven. Genieten van wat was, leren van wat was.